Îngrijirea la domiciliu 24/24 – legalitate și beneficii (I)

Scris de Develope Yourself în . Postat în Profesional

prezentareDragii mei,

Am rămas datoare cu câteva informaţii privitoare la conferinţa ce a avut loc joi- 23.05.2013 la ora 10.00 la Hotel Rogge în Reşiţa şi din acest motiv m-am hotarât sa scriu câteva rânduri despre tot ce s-a petrecut acolo. Cu câţiva dintre dumneavoastră am reuşit să povestesc dupa examenele ce au avut loc săptămâna trecută în Reşiţa şi Timişoara, însă astăzi vin cu detalii pentru toţi cei interesaţi să se reorienteze în carieră schimbând cursul normal al lucrurilor.

Nu pot să vă povestesc despre altceva decât despre îngrijirea vârstnicilor în Austria, nu?

În primul rând ţin să precizez că a fost o conferinţă foarte constructivă, bine organizată, cu informaţii inetresante de ordin legislativ, iar protagoniştii acestei întâlniri au fost reprezentanţii unei agenţii de recrutare şi plasare personal în domeniul îngrijirii vârstnicilor din Austria- Pflegedienst ISL.

Le mulţumesc pentru invitaţie şi pentru deschiderea lor spre un parteneriat pe viitor. Ceea ce am crezut a fi o întâlnire de promovare şi reclamă, cu o plictisitoare expunere de oferte şi de „noi suntem cei mai buni, alegeţi-ne!” (cum fac cele mai multe agenţii care vin în România şi care au strict interesul de-a intra pe piaţă promiţând „marea şi sarea”), s-a dovedit a fi un seminar util pe parcursul căruia am luat muuuulte notiţe.

Nu pot spune că nu „s-au vândut” publicului cărăşan, însă nu cu promisiuni nerealiste, ci ca nişte adevaraţi profesionişti. În prima etapă a întâlnirii s-au prezentat, cum era de aşteptat, şi aşa am aflat că sunt pe piaţa serviciilor de recrutare şi plasare personal încă din anul 2000.

Au fost printre puţinele agenţii care lucrau legal în perioada 2000-2008 când era foarte încurajată munca la negru. Au recrutat şi plasat personal pe plan local şi abia din 2007, moment în care a fost creat cadrul legislativ pentru recrutarea şi plasarea de imigranţi, s-au decis să apeleze la forţa de muncă externă şi să intermedieze locuri de muncă şi pentru străinii din Europa de Est: sârbi, bulgari, unguri, polonezi, slovaci, români…

În domeniul îngrijirii vârstnicilor 24/24 (24 de ore din 24) există actualmente aproape 400 de agenţii de intermediere şi un număr situat între 30000-40000 de îngrijitori. Fiind o concurenţă acerbă, sunt multe agenţii care oferă servicii ieftine, însă salarii mici pentru îngrijitori. Mulţi au oferte atrăgătoare, dar sistemul lor deficitar, dezorganizat şi netransaparent îi aduce de cele mai multe ori pe îngrijitori în situaţii neplăcute întorcându-se la familiile din ţara lor cu o brumă de bani, dezamăgiţi şi demotivaţi să îşi mai „încerce norocul” cu alte agenţii.

Mulţi dintre îngrijitori, deşi cu experienţă notabilă pe Austria, încă nu ştiu să-şi selecteze intermediarul şi să aibă aşteptări proporţionale cu nivelul lor de pregătire şi competenţă.

Până la urmă cadrul legal este acelaşi pentru toţi, însă este aplicat diferit de fiecare, după bunul plac şi cum se crede de cuviinţă. În acest domeniu nu există o reţetă a succesului, însă există o grilă de valori ce poate fi luată drept etalon: legalitatea, transparenţa, calitatea.

Pflegedienst ISL se caracterizează în 3 cuvinte prin: Individualität, Selbstbestimmung, Lebensqualität- individualitate, autodeterminare şi calitatea vieţii.

După ce vi i-am introdus în prim plan pe cei de la ISL o să doresc să continui cu expunerea lor care a făcut, de fapt, subiectul conferinţei: cadrul legal al activităţii de îngrijire la domiciliu 24/24.

Poate sunt informaţii pe care le cunoaşteţi deja sau le citiţi pentru prima dată, însă sper să vă captez totuşi interesul.

Conform cadrului legal actual sunt 2 paşi de parcurs pentru ca o îngrijitoare să presteze servicii de îngrijire la domiciliu în Austria şi să apară înregistrată la autorităţile competente:

1. GEWERBE anmelden bei der WKO- înregistrarea la Camera de Comerţ cu următoarele documente:

- Reisedokument- cartea de identitate/paşaportul

- Geburtsurkunde- certificatul de naştere

- Heiratsurkunde- certificatul de căsătorie (doar în cazul schimbării numelui)

-Polizeilisches Führungszeugnis, nicht älter als drei Monate- cazierul judiciar, nu mai vechi de 3 luni

(Nur dieses Dokument muss auch ins Deutsch übersetz sein- doar acest document trebuie tradus în germană)

2. ANMELDUNG bei der zuständingen Behörde- înregistrarea la autorităţile competente. În acest caz se completează un formular- MELDEZETTEL şi se anexează o copie după actul de identitate sau după paşaport (funcţie de caz).

Cuantumul contribuţiilor lunare către stat este de 157,29 € pentru o persoană ce nu lucrează de mai mult de 3 ani în Austria, pentru că după 3 ani se schimbă grila de cotizare, iar cuantumul contribuţiilor ajunge până la aproximativ 278 €. Haideţi să vedem cum se distribuie această sumă şi ce implică această cotizare.

Tipul de contribuţie

Suma lunară

Suma trimestrială

Asigurarea de pensie (Pensionversicherung- PV) 99,49 € 298,47 €
Asigurarea medicală (Krankenversicherung- KV) 41,09 € 123,27 €
Contribuţie şomaj+ alocaţie copii(Selbständingenvorsorge- StV) 8,23 € 24,69 €
Asigurare în caz de accident (Unfallversicherung- UV) 8,48 € 25,44 €
Total sumă contribuită 157,29 € 471,87 €

Așadar:

70% din cei 157,29 €, adică 107,72 € se contribuie pentru pensie, șomaj și alocație copii (PV+StV).

30% din cei 157,29 €, adică 49,57 € se contribuie pentru asigurarea medicală și cea din accident (KV+UV).

În cazul unui accident sau unei boli ocupaţionale se încearcă ajutorarea din punct de vedere medical, profesional sau social. Pentru lucrătorii independenţi se execută asigurarea de accidente de către Casa Generală de Asigurare de Accidente. Prestaţiile sunt după cum urmează: prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor ocupaționale, asistența în medicina muncii, serviciul de prim ajutor în caz de accident de muncă, reabilitarea și despăgubirea.

Așadar, faptul că se plătesc taxe către statul austriac nu este un simplu fapt, ci există niște beneficii de care puteți uza și care, după cum puteți observa, nu seamănă nici pe departe cu cele oferite de sistemul românesc.

Ceea ce e foarte important și trebuie să rețineți este că plata contribuțiilor trebuie să se facă constant fără întreruperi ca să puteți uza de toate beneficiile ce derivă din munca dumneavoastră legală. Dacă se întrerupe activitatea și intervine acel Ruhemeldung se sistează stagiul de cotizare şi automat beneficiile unei persoane cu întrerupere nu vor fi similare cu cele ale unei persoane care a cotizat pe toată durata unui an calendaristic.

E bine să ştiţi că odată obţinut GEWERBESCHEIN-ul activitatea oricărui îngrijitor intră sub incidenţa legii şi orice venit obţinut este înregistrat la Finanzamt- Administraţia Financiară şi se supune impozitării.

Important este ca valoarea profitului anual să nu depăşească suma de 11 000 pentru că în astfel de cazuri cota de impozitare se situează între 0-50%. În contextul în care profitul anual este mai mare de 11 000 (profitul reprezintă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli) cuantumul asigurării creşte (adică nu veţi mai fi obligat la plata a 157,29 €, ci această sumă va creşte proporţional cu suma profitului obţinut în decursul unui an).

Totodată trebuie să ştiţi că dacă valoarea profitului depăşeşte suma de 11 000 € aveţi obligativitatea declaraţiei de impozit. Fiecare îngrijitor de persoane trebuie să ţină evidenţa încasărilor şi plăţilor sale şi după fiecare perioadă de evaluare, să ţină un registru al încasărilor/plăţilor (chiar şi în cazul unui profit anual mai mic de 11 000 €). La încasările afacerii se numără şi beneficiile sub altă formă decât în bani (de ex.: cazare+masă). Această evidenţă a încasărilor/plăţilor trebuie prezentată autorităţilor financiare competente în cazul unui control.

Toate încasările şi plăţile trebuie documentate prin facturi, chitanţe, bonuri sau extrase de cont. Atenţie deci la tranpostul efectuat cu microbuze neînregistrate legal şi căutați să circulați în siguranță cu firme ce dețin licență de transport și care vă pot elibera o dovadă a plăţii costurilor de transport!!!!

Ca să vă fie mai simplu de înţeles haideţi să luăm un exemplu:

O îngrijitoare debutantă (adică în primii săi 3 ani de activitate) are un venit lunar de 1 650 €. Din această salarizare ea trebuie să-şi suporte cheltuielile cu transportul şi contribuţiile către stat. Lucrează cu schimb la 30 de zile. Aşadar, pe parcursul unui an va lucra 6 luni efectiv, iar suma veniturilor sale va fi de:

1 650 € x 6 luni=9 900 €

Cheltuielile sale lunare vor fi :

 • Transportul dus/întors- 180 € x 6 luni = 1 080 €/an
 • SVA (Asigurarea Socială- contribuţiile către stat)- 157, 29 € x 12 luni (dacă se doreşte continuitate) = 1 887,48 €/an

Alte cheltuieli:

 • Înregistrarea activităţii lucrative a îngrijitoarei: 70 € şi se percepe o singură dată și se plătește la WKO.
 • Contribuţia anuală la WKO (Wirtschaftskammer- Camera de Comerţ): 40 €/an este în Viena, însă aceasta diferă de la o regiune la alta. !!!Prin această contribuție îngrijitoarea devină membru al Camerei de Comerț și poate beneficia de diferite servicii de genul: asistență economică și juridică, suport și consiliere în probleme privitoare la legilslația muncii și reglementarea legală a impozitelor

Cazarea şi masa sunt gratuite, ceea ce înseamnă că un anumit cuantum se calculează lunar ca venit în plus. Adică pe lângă cei 1 650 € câştigaţi de îngrijitoare se consideră că ea beneficiază şi de masă şi cazare gratuită care se încadrează la categoria veniturilor obținute şi se adună la veniturile anuale. Cunatumul exact al sumei lunare nu-l cunosc, dar îl putem afla şi pot reveni cu un articol viitor despre acest aspect.

De aici tragem următoarele concluzii:

 • Îngrijitoarea din exemplul nostru câştigă anual mai mult de 9 900 € (dacă valoarea indemnizaţiei de hrană şi cazare ar fi de 10 €/zi, cea lunară ar fi de 300 €, iar cea anuală de 1 800 €. În consecinţă, veniturile sale ar fi de 9 900 € + 1 800 € = 11 700 €)
 • Cheltuielile sale sunt: 1 080 € + 1 887,48 € + 40 € + 70 €= 3 077,48 €
 • Profitul va fi: 11 700 € – 3 077,48 € = 8 622,48 €, aşadar mai mic de 11 000 €.

Asadar, îngrijitoarea noastră nu este obligată să depună la Administarţia Financiară declaraţia de venit, însă trebuie să-şi ţină evidenţa anuală a încasărilor şi plăţilor.

Cadrul legal ce reglementează activitatea unei îngrijitoare posesoare de Gewerbeschein este un subiect extrem de stufos şi voi încerca să revin şi în articole viitoare cu informaţii despre asigurarea medicală şi despre cum puteţi beneficia de asigurare chiar şi pe teritoriul ţării noastre. Există o procedură în acest sens şi formularul E 106 de completat. În cazul unei îmbolnăviri toţi asiguraţii şi membrii familiei acestora beneficiază de o gamă largă de servicii.

Însă, despre asta şi despre calculul pensiei vom vorbi în alte articole.

Până atunci vă doresc mult succes în activitatea dumneavoastră, mult succes în obţinerea unui loc de muncă şi vă îndemn să fiţi precauţi şi extrem de vigilenţi la cei din jur. Nu toţi cei care vor să vă întindă o mână de ajutor sunt bine intenţionaţi.

Cu mult drag,

Karla Racliu

Comentarii (66)

 • sisterdodo

  |

  Astept si restul de informatii cu sufletul la gura.Faceti o treaba foarte buna si de folos ingrijitoarelor, pentru ca multe din noi nu cunosc beneficiile si datoriile ce le avem, de pe… si pentru… statul austriac.Mult succes pe mai departe,fiti binecuvantati de Domnul Isus.

  Răspunde

 • Cristina C.

  |

  Sunt informatii corecte si imi doresc sa scrie-ti cat mai multe articole pe aceasta tema,e mai bine decat sa obtinem franturi de informatii,de multe ori gresite,auzite de la femei prin microbuze,sau in parcuri in orele libere.Multumesc.

  Răspunde

 • popa elena

  |

  scrie-ne si ce primesc familile de la statul Austriac ,ce beneficii au de pe urma noastra.

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Beneficiile pe care le are familia de pe urma personalului de îngrijire nu sunt multe.
   Vorbind de beneficiul de ordin marerial – ajutorul de la stat obţinut de familie pentru persoana asistată.
   Acest ajutor se poate pierde daca nu sunt îndeplinite cumulativ anumite condiţii: familia trebuie să angajeze două îngrijitoare care să facă schimb între ele într-o perioadă egală de timp şi să dispună de o calificare profesională, respectiv: Îngrijitor Bătrânii.
   Suma de bani pe care familia o primeşte din partea statului diferă de regiunea administrativă.

   Răspunde

 • Victorita Popescu

  |

  De obicei de actele noastre se ocupa intermediarul austriac cu care noi nu prea avem tangenta decat cand ii semnam procura cu care ii dam dreptul sa ne reprezinte la intocmirea actelor si nu putem sa-i punem intrebari ca sa intelegem care e situatia noastra. Din fericire, odata inregistrate ca autorizate sa lucram, primim o multime de hartii informative la adresa familiei gazda. Dar aceste informatii sunt greu de inteles chiar in limba romana darmite in germana. Cele mai multe informatii le-am inteles din aceasta pagina. Multumesc Develope Yourself, multumesc doamna Carla Racliu!!!
  Nu am inteles insa de unde obtinem registrul de venituri si cheltuieli pe care trebuie sa-l completam si care trebuie prezentat eventualului control financiar. Speram sa-l primesc odata cu mapa informativa de la SVA (Socialversicherunganstalt).
  Si nu stiu cum reusim sa inregistram in acel registru indemnizatia de hrana si cazare. Se considera implicita sau cerem o chitanta de la familia la care am lucrat ?

  Răspunde

 • Develope Yourself

  |

  Indemnizatia de hrana si cazarea sunt cheltuieli implicite pentru care nu se ofera documente justificative (cel putin nu din cate stiu eu). Trebuie insa aflat cuantumul exact. Nu am gasit specificat niciunde in lege, dar acest lucru poate fi lamurit contactand WKO si adresand acest gen se intrebare.
  Registrul de evidenta a veniturilor si cheltuielilor nu implica neaparat completarea unui registru tip, ci o evidenta clara pe o agenda personala, tinuta lunar sau cel putin atunci cand se incaseaza salariul, respectiv se fac platile catre SVA, WKO, firma de transport, etc.
  Mult succes!

  Cu stima,
  Karla Racliu

  Răspunde

  • Crisan Daniela

   |

   Doamna Karla Racliu eu va multumesc pentru explicatie ! Cu siguranta nu sunt singura care habar nu a avut ca trebuie sa tinem un registru cu toate cheltuielile . Oare firmele aste care au plasat forta de munca nu puteau sa spuna ce trebuie sa facem ? Ce se poate intampla daca nu avem un asemenea registru
   ‘Eu personal am depus in anul 2011 declaratia fiscala dar mi-a facut-o un specialist . In 2012 am depus-o singura dar nu m-a intrebat nimeni de existenta registrului. Deja intru in panica fiindca nu vreau sa am neplaceri cu statul Austriac .

   Răspunde

 • popa elena

  |

  sa-ti traiasca bebele sa fie sanatos si sa semene cu mama lui ebine ca avem cui sai spunem ofurile e greu printre straini si i-ti multumim ca ne indrumi asi fi curioasa sa vad cate scoli fac asta cu fostii cursanti daca ar fi sa mai fac cursul tot aici l-as face va multumesc

  Răspunde

 • Develope Yourself

  |

  Multumim doamna Elena,
  Mult succes in ceea ce faceti :)
  si cand treceti prin Timisoara va asteptam in vizita :)

  Răspunde

 • VANT MARIANA

  |

  foarte interesant, SUCCES, eu am cursul de asistenza ANZIANI(BATRANI) FACUT IN ITALIA…AR FI VALABIL????CA AICI NU MAI MERGE TREABA, IN SCHIMB limba germana nu cunosc, doar ce am facut la scoala in generala, mi se pare greu am experienza de lucru cu batrani de 7 ani…

  Răspunde

  • Henrietta

   |

   Buna seara,
   Eu lucrez cu Gewerbe in Austria din Februarie 2013 la ingrijit batrani.
   In Ianuarie 2014 pot sa-mi recuperez impozitul dupa anul 2013?
   Multumesc anticipat!

   Răspunde

 • hanc ionela

  |

  VA MULTUMIM PT ACESTE INFORMATII PRETIOASE!!!! asteptam mai departe sa ne tineti la curent cu aceste informatii.MULTUMIM

  Răspunde

 • viorica

  |

  deoarece nu am stiut ce modificari apar dupa 4 ani la ingrijitoare am platit recalcularea asigurarilor f mult si la fel ca mine au patito si altele .A fost lovitura sub centura cum s ar spune pt ca nu am cunoscut legile necesare si nu se obosesc sa ne spuna prea mult Prin raspunsurile ce le am vazut pe sait m am lamurit dar era mai bine daca stiam la momentul potrivit pt ca am venit cu buyunarele goale pt recalcularile facute la asigurari . va multumesc pt raspunsurile de pe sait si mai ajutatine cu alte raspunsuri pt ca suntem ai nimanui pe pamant strain /

  Răspunde

 • viorica

  |

  va multumesc pt raspunsurile date pe sait

  Răspunde

 • Melania Matei

  |

  Buna seara,
  lucrez de 2 ani in Austria, la o firma, ca ingrijitoare,insa din pacate am primit de la firma prea putine informatii referitoare la contributiile pe care le platesc, eu lucrez 2 luni, apoi fac schimb cu o colega, in cazul acesta ma incadrez in categoria persoanelor cu intrerupere care nu vor avea aceleasi beneficii ca si o persoana care a cotizat tot anul? Puteti,va rog, sa imi explicati ce inseamna asta?
  Exista riscul ca firma respectiva sa nu-mi achite aceste contributii desi mi se retin din salar in fiecare luna in care lucrez?
  Cum as putea sa verific lucrul acesta?

  Va multumesc, noapte buna!

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Stimata Doamna,

   La prima intrebare nu sunt in masura sa va raspund,
   intrucat nu stiu daca vi se face Ruhemeldvng (inchiderea de gewerbe) la finalizarea perioadei de doua luni, sau vi se achita in continuare contributiile si pe perioada in care sunteti in tara.
   Ati putea intreba agentia cu care ati plecat despre acest fapt.
   Daca aveti intrerupere de contributii atunci cand sunteti in Romania,beneficiile nu mai sunt aceleasi cu ale unei persoane ce cotizeaza 12 luni.
   In primul rand pierdeti la calculul pensiei si daca aveti copii care beneficiaza de kindergilrd-alocatie, in lunile de intrerupere copiii nu primesc alocatia.
   Apoi pentru asigurarea medicala suma capitalizata este mai mica.
   Aceste lucruri le aflati foarte simplu contactandu-i pe cei de la WKO si sa solicitati pe numele dumneavoastra o situatie centralizata, o fisa de calcul.
   Da, exista riscul sa nu va fi platit contributiile chiar daca vi se retine din salar. Plata contributiilor se face trimestrial si, in general se mai ”omite” (intentionat), varsarea banilor, La fel verificati la WKO.
   WKO-ul este institutia care ofera consultanta persoanelor posesoare de Gewerbe.
   Dvs. aveti dreptul sa solicitati documentul care atesta ca s-a efectuat plata contributiilor de la firma cu care colaborati.
   Este posibil sa il primiti sau.. sa tulburati apele, daca agentia este neserioasa si nu-si indeplineste obligatiile fata de cei intermediati.

   Realmente situatia este destul de trista.
   LIPSA INFORMATIILOR ii face pe cei mai multi, victime ale practicilor ” mai putin ortodoxe” ale firmelor de plasare.
   CERETI DOCUMENTE pentru orice plata pe care o faceti. Factura-chitanta de la firma de transport, chitanta care sa dovedeasca plata contributiilor pe fiecare trimestru.
   Fiti PRECAUTA ca sa nu fiti descoperita!!

   Cu stima
   Karla Racliu
   Manager Executiv
   Develope Yourself

   Răspunde

 • Melania Matei

  |

  Stimata doamna Karla Racliu,

  Va multumesc mult, o zi buna!

  Melania Matei

  Răspunde

 • viorica

  |

  daca lucrez o luna in austria si una vin acasa acumulez 6 luni pe an .In sistemul acesta cati ani va trebui sa muncesc ca ingrijitoare pt a putea beneficia de o pensie cat de mica in austria? tot am intrebat dar nimeni nu stie raspuns va multumesc si dumnezeu sa va ajute ca ne mai luminati mintea

  Răspunde

 • Adina

  |

  As vrea sa stiu si eu care este legea cu privire la dreptul ingrijitoarelor cu privire la timpul de munca si pauza zilnica

  Răspunde

 • Gabriela

  |

  Buna seara ma numesc Gabriela si as avea o intrebare Eu am platit in mai la wko suma de 24 de euro si luna aceasta m-ia venit suma de 103 euro nu am inteles de ce li am sunat acolo si m-ia spus ca nu am platit pe zona oberosteriche dar eu am lucrat numai in acea zona adica pe langa salsburg si doar acum m-am mutat pe viena va rog daca puteti sa ma lamuriti .Va multumesc anticipat

  Răspunde

 • gabriela

  |

  Interesant material ,asa am aflat ca in Austria exista doar o agentie serioasa ,nimeni nu contesta ca ISL e o agentie cu vechime pe piata ,dar sunt si altele care lucraza serios si legal ,suna c-am a reclama dragii mei ,asa ati putea avea in atentie si agentiile deschise in Austria de conationalii nostrii ,sunt unele care chiar isi fac treaba minunat ,de ex. Maria Engels ,condusa de un tinar roman demn de toata lauda ,dar asa suntem noi romanii credem ca tot ce e strain e si bun

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Stimata doamna,

   Putin ironica prima parte a expunerii dumneavoastra, sincer. Nu a dorit nimeni sa faca afirmatii ca ISL este UNICA agentie serioasa.
   V-as ruga sa pastrati presupunerile pentru dumneavoastra si sa nu faceti aluzi rautacioase, respectiv afirmatii neverificate. Opinia dumneavoastra este una singulara.
   Apreciem ca ne urmariti siteul si sunteti interesata de materialele noastre, insa in ceea ce priveste presupunerile, v-as ruga respectuos sa le pastrati pentru dvs.
   E incontestabil si se subantelege ca sunt si alti agenti economici romani si straini, care fac o treaba minunata pe piata muncii.
   Stima lor!!

   Cu tot respectul
   Karla Racliu

   Răspunde

 • lidia

  |

  as vrea sa plec si eu la munca in austria,dar sunt sceptica cu privire la firmele de recrutare,nu stiu daca sa am incredere…va rog daca puteti sa ma ajutati in sensul acesta.va multumesc anticipat!

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Buna ziua
   doamna Lidia,

   Da este cel mai indicat sa mergeti legal, atat pentru siguranta dumneavoastra cat si pentru siguranta familiei.
   Pai,
   noi va putem ajuta cu, calificarea profesionala: va pregatiti, invatati tot ce tine de acest domeniu,
   in plus daca optati sa lucrati in Austria, pe langa cursul de ingrijitor batrani mai beneficiati de un curs gratuit de 60 de limba Germana.
   Diploma este valabila in toate tarile membre UE, tradusa si legalizata in limba tarii unde doriti sa lucrati.
   Noi avem colaboratori, Agentii de Recrutare si Plasare cu care va putem pune in legatura
   si prin care putei merge la lucru in domeniul ingrijirii la domiciliu Legal.
   Pentru mai multe detalii ma puteti contacta la nr de tel: 0753.056.515
   Va multumim pentru interesul acordat
   Lenuta Glujdea
   Asistent Servicii Clienti- Timisoara

   Răspunde

 • LILIANA

  |

  Eu lucrez 8 saptamani incepand de la sfarsitul lunii august ca ingrijitoare in Austria. In celelalte luni se afla o prietena de-a mea acolo. Acesta este primul an in care am inceput sa lucrez. Acum cateva zile am primit si instiintarea de plata a impozitului de 786.45E cred ca este pentru 5 luni cu toate ca eu am lucrat acolo numai 8 saptamani. Mentionez ca am job si in Romania iar in perioada in care am lucrat in Austria am avut in tara concediu fara plata. Contractul l-am facut direct cu familia la care lucrez. De unde pot sa aflu informatii referitoare la situatia mea fiscala – dreptul la alocatie, pensie, impozitul pe care sa-l platesc.

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Buna ziua,

   Cel mai indicat, ar fi sa contactati agentia cu care colaborati. Acestia sunt in masura sa va raspunda.
   Sau sa ii contactati pe cei de la WKO.
   Noi suntem centru de formare profesionala si detinem informatii care privesc tot ce tine de formare profesionala..,
   informatiile furnizate sunt obtinute de la agentiile de plasare cu care colaboram.

   Va multumim pentru interesul acordat.
   Cu respect
   Lenuta Glujdea
   Asistent Servicii Clienti- Timisoara

   Răspunde

 • Henrietta

  |

  Buna ziua,

  As avea o intrebare. Cine lucreaza ca ingrijitoare in Austria cu Gewerbe, are dreptul pentru recuperarea impozitului pentru anul precedent?
  Multumesc anticipat!

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   WKO- sunt cei care va pot raspunde exact.., sau agentia cu care colaborati!
   Zi frumoasa si un an mai bun, va dorim!

   Răspunde

 • gabeiela

  |

  WKO -Camera de comert ,situatia platilor SVA-Situatia pentru impozite(nu prea e cazul) Finanzamt

  Răspunde

 • marta

  |

  lucrez de cinci ani in Austria platesc asigurarile pe trei luni eu daca merg in conced acasa mie mie platit asigurarea fara intrerupere lucrez trei luni si am conced trei saptamani platesc unfallversicherung 25.44 pensionsversicherung 373.62 krankenversicherug158.31selbstandigenvorsorge31.65 toate acestea le platesc cum vam mai scris pe trei luni as vrea sami spuneti daca puteti cam cata pesie as primii dar mai am 4 ani pana sa intru la pensie daca reusesc sa mai lucrez as avea 9 ani de munca si de platit asigurarile fara intrerupere daca puteti sami dati un raspuns vas fii multumitoare cu mult drag va urez succes pe mai departe santeti ca si un inger pazitor pentru noi mii de multumiri

  Răspunde

 • CARMELA

  |

  utile informatii, multumim!!

  Răspunde

 • FLORENTINA

  |

  BUNA ZIUA,
  AS DORI SA STIU CAT COSTA LA FIRMA DUMNEAVOSTRA UN CURS DE CALIFICARE!
  VA MULTUMESC,
  O ZI BUNA!
  NE SANT TARE DE FOLOS INFORMATIILE OFERITE DE DUMNEAVOASTRA CU PRIVIRE LA DREPTURILE NOASTRE DE LUCRU!

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Multumim pentru aprecieri!

   Costul cursului este de 1000 lei si poate fi platit in 3 rate.
   280 ore practica
   140 teorie si
   60 ore de limba germana.
   pe diploma apar 420 de ore, este recunoscuta si in camine de batrani.
   Certificatul este valabil peste in orice tara, cu conditia sa fie tradus si legalizat in liba tarii in care doriti sa lucrati!
   pt mai multe inf ne puteti contacta la nr de tel:
   Timisoara / 0753.056.515
   Resita / 0752.073.334
   cu respect
   Lenuta Glujdea

   Răspunde

 • VIKY

  |

  PT A LUCRA LEGAL IN AUSTRIA –NU MAI ACCEPTATI A DA BANI –PT TRANSPORT;
  FARA BILET DE TRANSPORT –ESTE UN ACT CU CARE VA SCADETI DIN SALARUL BRUT –
  LA FEL COMISIOAMELE DATE IN ROMANIA DIFERITILOR INTERMEDIARI–FARA BON DE CASA –DE UNDE SA REIESE SUMA CORECT PLATITA
  –CU CARE VA PUTETI SCADEA DIN SALARUL BRUT;
  SUMA PLATITA –PT PENSIE SI ASIGURARE MEDICALA –LA FEL SE SCADE DIN SALARUL BRUT –SI CU ACESTE ACTE IN COPII SE DEPUN LA FINANTAM–PT A SE VEDEA CISTIGUL –NET CORECT !
  PINA LA 10.000EURO / AN ;
  NU SE PLATESTE IMPOZIT FITI CORECTI CU VOI SI NU VA MAI LASATI PACALITI –TOTUL PINA LA BANI !
  NIMENI NU VA FACE FAVORURI –DV CEI CE LUCRATI –II TINETI PE TOTI IN SPATE DE ACEEIA TOTI TREBUIE SA FIE CORECTI –
  PT CA CE A CE MUNCITI AICI –NU ESTE DELOC USOR !
  SANATATE SI MULT SUCCES

  Răspunde

 • Ileana Baesgen

  |

  Referitor la indemnizatia de hrana,
  eu am avut probleme la o familie si ca urmare am fost personal la WKO si la Protectia Muncii in Wiena sa caut raspunsuri referitoare la suma alocata zilnic pt mancare si nu exista nici unde specificat, in nici un document nu scrie cit avem dreptul sa primim sau cit avem voie sa consumam.
  Asadar daca avem ghinionul sa aterizam intr-o familie zgarcita putem merge cu mancarea de acasa,
  asa cum mi sa intimplat mie,
  Eu va doresc toate cele bune si aveti grija cu ce agentii mergeti!

  Răspunde

 • Daniela Rusu

  |

  LA MULTI ANI! Mii de multumiri pt.tot ce faceti,felicitari si sper sa ne dati si pe viitor informatii referitoare la munca in Austria.

  Răspunde

 • rosu daniela

  |

  buna si eu lucrez,ingrijitoare batrani in Austria de 2 ani,prima persoana care ma ajutat cu gasirea unui loc de munca ,mia luat banii si nu mia platit asigurariile catre sva asadar mam trezit cu o datorie destul de mare dupa ce a decedat primul meu pacient.Nu am beneficiat de alocatii pt copii avand in vedere ca sunt mama a 2 copii.As dorii sa inaintez actele pt alocatii dar nu stiu daca se poate din cauza datoriei pe care nu am reusit sa o platesc inca integral,daca as obtine alocatiile miar fii mult mai usor sami platesc datoriia sva.As dorii sa ma ajutati daca se poate.MULTUMESC.

  Răspunde

 • Iulia

  |

  am 29 de luni lucrate in Austria , dar din acest an doresc sa-mi platesc darile luna de luna pt . o pensie sau o completare la pensia din Ro.
  Care e perioada minima pe care trebuie sa o avem lucrata aici , in Austria la ingrijire batrani, pt a putea beneficia de o pensie sau o completare la pensie . Va multumesc

  Răspunde

 • Radyne

  |

  Buna,lucrez in austria de 5 ani si am platit la stat fara intrerupere de 4 ani.Primul an am fost print-o agentie si nu prea si-a dat intreresul pentru drepturile noastre si am avut platit cu intrerupere.As vrea sa stiu care este suma alocata pentru mancare si ce alte drepturi avem ca ingrijitori 24 ore.Va multumesc!!

  Răspunde

 • plesa diana

  |

  Buna ziua.Ma bucur ca am aflat de siteul dvs.Am si eu niste intrebari:ingrijitoarele beneficiaza de somaj in Austria,sau indemnizatia crestere a copilului,dupa ce nasti?Daca nu am perioada intrerupta,dar la 1 luna fac schimb cu colega,si platesc asigurarea pe acea luna,cat sunt in Ro,beneficiez totusi pe luna respectiva de alocatie fata a prezenta Honorarnote pe acea luna??Va multumesc anticipat si astept o lamurire din partea dvs,deoarece fam.din At nu ne ofera aceste lamuriri.

  Răspunde

 • mary

  |

  Doamne ajuta.Lucrez in Austria ca si ingrijitoare din luna mai 2013 imi platesc lunar sva dar acum cind mi-am depus actele pt.alocatie am primit raspuns ca voi primi doar lunile iulie -noiembrie deoarece se iau in calcul numai lunile in care ai lucrat de la inceputul lunii.mentionez ca programul de lucru e de 28 de zile eu 28 de zile colega dar nu se nimereste nicidecum sa lucram de la inceputul lunii.Unde ar trebui sa ne adresam mai departe din moment ce finanzment ne-a dat acest raspuns.Se poate ca fiecare bundesland sa aiba alta lege ?Multumesc din suflet

  Răspunde

 • sorina

  |

  Imi place , scrieti lucruri interesante si chiar as vrea sa aflu si eu informatii legate de pensie

  Răspunde

 • adriana

  |

  cati ani trebuie sa lucrezi in austria pt a avea drep de pensie???

  Răspunde

 • olimpia

  |

  Buna , firma la care sant nu a binevoit sa lase diploma de ingrijire batrani la. Familia unde lucrez am peste 3 ani de austria cu acte ce benefici are familia in legatura cu pflege geld cat primeste de la sva

  Răspunde

 • ancuta

  |

  unde putem gasi formularele E106 sa le puem complecta sa fie valabila asigurarea si in Romania

  Răspunde

 • viorica

  |

  buna ziua, din cauza ca familia mia facut stauer eklarung desi nu depaseam 11 000 euro venituri acum in fiecare an imi vin recalculari sva desi lucrez cu ruemeldung si wieder betrieb mia venit pe anul trecut recalculare 1288 euro plus ce am plkatit anul trecut sunt aprape 2600 euro pe 7 luni la suma de 50 euro pe luna si eu imi platesc sva si drum plus ca trebuie sa platesc sva pt anul in curs.E o suma destul de mare aproape 390 euro pe luna cum ar reveni sva ,Cum as putea reduce suma aceasta ? va multumesc

  Răspunde

 • viorica

  |

  scuze am vrut sa scriu 50 euro pe zi mai sus

  Răspunde

  • Eliza Muraru

   |

   Felicitari , pentru ceea ce faceti !

   Răspunde

 • adriana

  |

  As dori sa vorbesc si sa cunosc fete care sunt in germania la lucru si au nevoie de persoana de schimb

  Răspunde

 • gabriela

  |

  ma numesc Gabriela si as vrea sa stiu ce acte sunt necesare pt. ruhemeldung, mentionez ca toate actele mele sunt la familie, le-am cerut de nenumarate ori ,darnu le-am primit. Va multumesc.

  Răspunde

 • eva rogojan

  |

  as vrea sa stiu mai multe amanunte in legatura cu formularul E106…….eu lam depus di vara lui 2014 si am inteles ca trebuia sa primesc E-CARDsi ptr.sot si copil….daca este asa eu nu le-am primit si as vrea sa stiu ce pot sa fac……..multumesc

  Răspunde

 • rusu rodica

  |

  doresc un loc de munca in GERMANIA sau austria am 56 ani, sunt incepatoare in cunoasterea limbi germane,nu am ocalificare in domeniulINGRIJIRE BATRINI dar am o experienta de 6 ani din familie si in germania la o fam. de romani

  Răspunde

  • Develope Yourself

   |

   Buna ziua,

   Pt a beneficia de loc de munca in Austria sau Germania trebuie sa indepliniti cele 2 conditii cerute de angajatori: sa aveti cursul de ingrijitori si sa cunoasteti lb germana la nivel conversational. Va puteti inscrie la cursurile desfasurate de noi la Timisoara sau Resita. Dupa ce absolviti veti putea participa la interviuri de recrutare (se tin in lb germana) si veti putea astfel sa obtineti un loc fie pe Austria, fie pe Germania.

   Răspunde

   • rusu rodica

    |

    multumesc pt. raspuns,doresc sa rezolv cele 2 conditi cerute de angajatori dar din pacate sunt f. departe de timisoara sau resita,eu sant din jud. teleorman,cum as putea sa fac acest curs.

    Răspunde

    • Develope Yourself

     |

     Buna ziua,

     De-a lungul timpului am mai avut persoane din toata tara deci distanta nu e o piedica pentru cine isi doreste sa faca cursul si sa obtina un loc de munca. Puteti merge pe varianta de curs online de ingrijitor (examenul se sustine in Resita sau Timisoara), iar la lb germana aveti 2 variante: fie sa optati pt cursul online de lb germana, fie sa incercati sa invatati lb germana singura acasa.

     Pentru mai multe detalii putem comunica si telefonic pe nr 0772 179019.

     O zi buna,
     Miha Vuc

     Răspunde

 • Hildegard

  |

  D-zeu sa va binecuvinteze, pentru tot ce faceti ☺

  Răspunde

 • Esential

  |

  Buna ziua,agentia la care am lucrat nu s-a deranjat de loc sa imi faca Ruhemeldung,asa ca am fost nevoita sa fac urmatoarele: – am trimis un e-mail in limba germana pe adresa urmatoare jkostecka@wks.at in care am precizat ultima mea zi de lucru Mesajjul meu in germana a fost urmatorul: -Hallo ,ich bin …….und ich habe gearbeitet in Salzburg -meine Letzte Tag war 22 Januar 2016 – meine Versicherung nummer ist…… .Bitte konnen Sie machen für mich Ruhemeldung .Ich habe gearbeitet Pflegerinne und ich bin aus Rumanien.Danke sehr und bitte ich warte ein Antwort.Mit Freundliches Grusse,….
  Deci trebuie sa precizati numele si seria de pe E-Card.Sper ca am fost de folos si vina e a noastra – a celor ce stim dar nu ne deranjam sa ajutam pe cei cu probleme .Haideti sa dam exemple din experienta noastra si cum am rezolvat problemele avute.Ce ma doare cel mai mult este ca nu avem pe Cineva care sa ne reprezinte si sa ne ajute DINCOLO – in Austria sau Germania.Suntem singure,neinformate si furate.Nici macar un Oficiu ceva care macar sa stie de noi .Va scriu acum nr. de telefon al Ambasadei Romaniei din Viena – in caz de nevoie sa sunati la 004315053227200.

  Răspunde

 • Mary

  |

  Sincera recunostinta pentru informatie. Doamne ajuta !

  Răspunde

Lasă un comentariu

anc
ministerul educatiei
Ministerul muncii

Citate motivaţionale

 • Viitorul începe azi

  Viitorul apartine celor ce se pregatesc pentru el ASTAZI!

 • Ieşi din mulţime

  Viata este asemeni plutirii pe un rau. Putem face cum fac majoritatea, sa ne lasam dusi de acesta fara sa ne pese unde ajungem, sau putem iesi din multime si sa vaslim catre unul din maluri, sau chiar impotriva curentului.

 • Definiţia prostiei:

  Să faci aceleaşi lucruri şi să aştepţi rezultate diferite.
 • Schimbă ceva

  Când durerea schimbării este mai mare decât povara schimbării, te vei schimba.
  - Ed. Cole
 • Faceti ceea ce puteti, cu ceea ce aveti, acolo unde sunteti.
  - Theodore Roosevelt

Contact

 • Timişoara,
  Str. Simion Bărnuţiu Nr. 7, Et. 2
 • 0745.042.221
  0753.056.515
  0256.220.063