INGRIJITORII DE BATRANI SI ASIGURARILE SOCIALE IN AUSTRIA

Scris de Develope Yourself în . Postat în Anunturi

                                                       Dragii mei,

download (2)

       Haideti sa revin, dupa atata intarziere, cu alte informatii despre sistemul asigurarilor sociale din Austria.   In randurile ce urmeaza va voi oferi informatii privitoare la asigurarea de somaj si cea de sanatate.Cred ca  multi dintre voi stiu, deja, ca sistemul de securitate sociala din Austria acopera situatii precum: boala, incapacitatea de munca, invadilitatea, maternitatea, somajul, batranetea, decesul, urmasii, ingrijirile si nevoiele sociale. Acest sistem este obligatoriu pentru toti lucratorii fie ei salariati, fie independenti.

 

 • asigurarea de sanatate (ce include boala, maternitatea si ingrijirile) este administrata de catre Casele de Asigurari de Sanatate;
 • asigurarea de accidente este administrata de Organismul Central de Asigurare contra Accidentelor – ALLGEMEINE UNFALLVERSICHERUNGSANSTALT;
 • asigurarea de somaj este administrata de catre Serviciul Public de Ocupare -ARBEITSMARKTSERVICE;
 • asigurarea de pensie este administrata de catre Casele de Asigurare de Pensie -PENSIONVERSICHERUNGSANGSALT.

Persoanele care exercita o activitate independenta, in cazul de fata INGRIJITORII DE BATRANI, isi platesc singure contributiile si trebuie sa se inregistreze ele insele la organismele de asigurari corespunzatoare.

 

Bun. Daca pana aici este clar, haideti sa aflam mai multe despre asigurarea de somaj. Acest gen de asigurare are urmatoarele prestatii: asigurarea de somaj si asigurarea de ajutor/ sprijin. Aceste prestatii sunt acordate de Serviciul Public de Ocupare austriac- ARBEITSMARKTSERVICE OSTERREICH (AMS).

 

Conditii de acordare a alocatiei de somaj :

 

Alocatia de somaj se acorda doar daca s-a exercitat o activitate timp de cel putin:

 • 26 saptamani in ultimele 12 luni, pentru persoanele pana in 25 ani;
 • 52 saptamani in ultimii 2 ani, pentru persoanele care o solicita pentru prima data si au varsta peste 25 ani;
 • 28 de saptamani in cursul anului precedent, pentru persoanele care au mai beneficiat de aceasta alocatie.

Aceste perioade vor fi luate in considerare pentru toti cetatenii UE, pentru calcularea tremenului de asteptare si pentru determinarea duratei de primire a alocatiei de soamaj atata timp cat ati contribuit la asigurarea obligatorie de somaj pentru cel putin o zi in Austria, inainte de introducerea cererii dumneavoastre.

Exista si posibilitatea de a locui temporar in Austria, timp de maxim 3 luni, in scopul cautarii unui loc de munca si vi se poate face transferul alocatiei de somaj in Romania, insa, ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa completati formularele E301, E302, E303, adresandu-va serviciilor publice de munca din Romania si prezentandu-va la AMS in cel mult 7 zile de la intrarea pe tritoriul austriac.

 

Cuantumul alocatiei de somaj :

 

Alocatia de somaj = suma de baza corespunzatoare unei rate de 55% din venitul zilnic net calculat

Venitul net se calculeaza pe baza remuneratiei(salarizarii) pe un an calendaristic, penultimul an calendaristic este luat ca referinta, daca cererea s-a introdus inainte de 30 iunie, daca cererea s-a introdus dupa aceasta data calculele se fac pe baza ultimului an calendaristic, iar daca nici acesta nu este disponibil in baza anuala de referinte, se ia in considerare venitul brut pe ultimele 6 luni.

Alocatia de somaj poate fi primita DOAR timp de maximum 20 de saptamani.

Cererea pentru alocatia de somaj ESTE VALABILA doar daca a fost depusa personal la AMS din arondismentul de unde se afla domiciliul.

Imediat ce deveniti somer adresati-va biroului competent de care depindeti intrucat plata retroactiva a alocatiei de somaj nu este posibila!!!!

Acte necesare obtinerii alocatiei de somaj:

-declaratia de resedinta (MELDEZETTEL)

-cartea de identitate

-formularul numit : ARBEITSBESCHEINIGUNG ce contine informatii privitoare la durata muncii voastre, motivul incetarii,

-certificatele de nastere ale copiilor (doar daca e cazul)

Mai mlte informatii se pot obtine de la agentia de ocupare de care apartineti conform domiciliului!

!!! Asadar, obtineti alocatie de somaj daca aveti resedinta in Austria si ati contribuit la asigurarea obligatorie de somaj cel putin o zi dupa care v-ati pierdut locul de munca !!!

Daca va mirati de ce este asa scurta perioada in care se obtine alocatia de somaj trebuie sa va reamintesc ca din cei 157,29 euro cu care contrubuiti obligatoriu in mod lunar catre statul austriac doar 8,23 euro/luna reprezinta contributia pentru somaj si Kindergeld (alocatie copii).

As putea sa va ofer informatii si referitor la alocatia de sprijin/ajutor, insa nu cred ca este cazul intrucat aceasta se obtine doar dupa ce s-a epuizat dreptul la alocatia de somaj.

Asa ca haideti sa trecem la asigurarea de sanatate – KRANKENVERSICHERUNG.

Contributia pentru asigurarea de sanatate din totalul contributiei de 157,29 euro/ luna, este de 41,09 euro/ luna. Aceasta asigurare va acopera cheltuielile de ordin medical in proportie de 80%, 20% fiind contributia personala.

 

In Austria, copiii si partenerul persoanei asigurate sunt, in mod normal, acoperiti gratuit.

Totusi, in cazul cuplurilor fara copii, partenerul care nu lucreaza nu este asigurat in mod gratuit. Pentru a beneficia de aceasta asigurare trebuie platit 3,4% din venitul brut al partenerului asigurat.

Asiguratii si membrii familiei lor au dreptul la ingrijiri medicale de la medicii generalisti, specialisti si stomatologici care au incheiat conventii de securitate sociala. O lista a acestor medici este disponibila in fiecare Casa de Asigurari.

Medicamentele necesare sunt furnizate de farmacii pe baza de prescriptie medicala, iar tariful suportat de asigurat este de 4,7 euro/medicament. Pentru cardul electronic de sanatate (e- card) se plateste anual suma de 10 euro.

 

Voi reveni cu articole ulterioare privitor la pensie si maternitate, pana atunci toate cele bune si faceti doar alegeri intelepte!!!

 

 

Cu multa consideratie pentru ceea ce faceti,

Karla Racliu

(sursa: www.efin.ro/munca_strainatate)

Comentarii (12)

 • popescu victoria

  |

  Foarte interesante informatiile,, multe multumiri! asteptam si pe cele referitoare la Kindergeld.

  Răspunde

 • maria

  |

  Mii de multumiri ,sanatate si spor in continuare

  Răspunde

 • viorica

  |

  mii de multumiri pentru toate informatiile pe care ni le dati si va rog daca dispuneti pe viitor de putin spatiu informatine si despre recalcularile sva care vin dupa ce am platit deja pe anul trecut trimestrial sumele expuse si bineinteles detalii despre acumularea anilor de pensie faca noi lucram cu pauze. Va multumesc si ramaneti langa noi si ajutatine cu sfaturi va rog

  Răspunde

 • goian mirela

  |

  multumim,toate ne sunt de folos

  Răspunde

 • gavagina

  |

  vreau sa stiu daca se poate recupera bani daca nu am folosit e card ,multumesc!

  Răspunde

 • ioana

  |

  multumesc pentru informatii !

  Răspunde

 • vasilica marinela groze

  |

  multumesc mult
  as avea si eu o intrebare: in ce conditii se acorda maternitatea?

  Răspunde

 • Teodora

  |

  multumim pt informatiile utile, vin cu rugamintea de a ne informa, daca aveti cunostinta de cauza, cum ar trebui procedat in cazul in care castigam mai mult de 50 euro pe zi ca sa nu mai primim restanta de plata dupa doi ani (Nachzahlung), adica ar ajuta daca se face la sf de an declaratia de venit (Einkommensteuererklärung), pt ca asigurarea se plateste si ea in functie de venit dupa cate am citit eu….

  Răspunde

 • MirelaV

  |

  Buna eu lucrez din 16 aprilie 2014 pana in data de 7 iulie am asigurat locul…apoi frima unde lucrez mia spus ca ii posibil sa nu mai aiba post liber sa imi dea.Mentionez ca lucram doar 10 ore pe zi..dar in contract eram platita pe zi,egal cate ore lucram.Vreau sa stiu daca eu raman fara loc de munca pot merge la AMS,sa ma inscriu pentru alt loc de munca.Sau pot cere cumva vre-un ajutor pentru ca am o fetita grav bolnava si,ar fi si un motiv ca nu as mai putea munci…mai ales asa multe ore….si bineinteles si frima nu imi da de munca !?Va multumesc!

  Răspunde

 • Vkapik

  |

  Buna ziua,si multumim pentru informatii,rugamintea mea este daca se poate sa postati un articol referitor la pensii din Austria.Una din firmele la care am lucrat ne-a spus ca dupa 5 ani putem obtine o pensie din A. pentru ca lucram 24 de ore se considera triplu.Alta firma a spus cu totul altceva, iar eu am gasit pe net modul de acordare a pensiilor in EU.Daca aveti ceva concret, referitor la statutul pfegerinelor si dreptul lor la pensie. Va multumesc

  Răspunde

 • Stefan

  |

  Buna ziua
  Iata sumele pe care trebuie sa le platiti la asigurarea sociala in Austria:
  suma lunara de calcul este 537.78 euro din care se plateste dupa cum urmeaza :
  1) Accident = 8.67 Euro / luna
  2) Pensie = 18.50% / luna – 99.49 euro
  3) Sanatate = 7.65% / luna – 41.14 euro
  4) Somaj si copii = 1.53% / luna – 8.23 euro

  Datele le-am luat de pe extrasul SVA ( Asigurarea Sociala ) din luna a- 9- a 2014
  Atentie cereti extrasul sa fiti siguri ca v-i sa platit asigurarea in fiecare luna,daca nu platiti cumva singuri caz in care stiti sigur ca este platita.

  Sper ca v-am fost de folos.

  Răspunde

 • Pajic Leonida

  |

  lucrez de 3 ani in Austria ca ingrijitoare la batrini am cotizat toate darile 3 ani acum am 59 da ani la 60 de ani pot sa primesc pensie din Austria daca in Romania am o pensie de drept pe care am primito la 56 de ani ?

  Răspunde

Lasă un comentariu

anc
ministerul educatiei
Ministerul muncii

Citate motivaţionale

 • Viitorul începe azi

  Viitorul apartine celor ce se pregatesc pentru el ASTAZI!

 • Ieşi din mulţime

  Viata este asemeni plutirii pe un rau. Putem face cum fac majoritatea, sa ne lasam dusi de acesta fara sa ne pese unde ajungem, sau putem iesi din multime si sa vaslim catre unul din maluri, sau chiar impotriva curentului.

 • Definiţia prostiei:

  Să faci aceleaşi lucruri şi să aştepţi rezultate diferite.
 • Schimbă ceva

  Când durerea schimbării este mai mare decât povara schimbării, te vei schimba.
  - Ed. Cole
 • Faceti ceea ce puteti, cu ceea ce aveti, acolo unde sunteti.
  - Theodore Roosevelt

Contact

 • Timişoara,
  Str. Simion Bărnuţiu Nr. 7, Et. 2
 • 0745.042.221
  0753.056.515
  0256.220.063